مدیریت مرکز سیاست پژوهی و آینده پژوهی
باید نبض تفکر و نیازهای آینده جامعه را همیشه در دست خود داشته باشید و همواره چند قدم جلوتر از حوادث، مهیای عکسالعمل مناسب باشید، چه بسا شیوهای رایج اداره امور مردم در سال های آینده تغییر کند"(امام خمینی(ره) 13/12/67).
سالیان متمادی تصور بر این بود که آینده چیزی شبیه گذشته است اما عصر کنونی با عدم قطعیتهای روز افزون و سرعت سرسامآور تغییرات نشان داد که آینده امری متفاوت با گذشته است و اگر انسان بخواهد در دنیای واقعی امروز زندگی کند باید اندیشیدن به آینده را بیاموزد زیرا آینده جایی است که جامعه به سوی آن میرود، فردایی است که برای انسان پر حادثه خواهد بود و به عبارت دیگر تمام چیزهایی که مانده است تا انسان تجزیه کند در آینده نهفته است.
آینده پژوهی به عنوان آمیزهای از دانش و هنر برای نظام بخشیدن به کار کشف و شناسایی آینده بیش از نیم قرن است که پای به عرصه حیات بشری گذاشته است. دانشی که ما را با فردا و چشم اندازهای الهام بخش آینده پیوند میزند. بر همین اساس آیندهپژوهان معماران فردا هستند که آیندههای مطلوب را ترسیم کرده و جان میبخشند.
پژوهشهای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی/ هنرهای ملی (سنتی) در دهههای گذشته بر روشهای سنتی مبتنی بوده که بیشتر بر پایه پیشبینیهای قطعی استوار بود.
این روش در دوره معاصر در بیشتر اوقات کارایی و اثربخشی خود را از دست داده است زیرا اکثرا پیش بینی های بر این مبنا تهیه می شوند که "آینده بسیار شبیه زمان حال خواهد بود و دنیای فردا تفاوت کمی با دنیای امروز خواهد داشت" این پیشبینیها شاید در کوتاه مدت پاسخ دهند، ولی ظهور رویدادهای پیش بینی نشده و غافلگیر کننده، در درک تغییرات نوظهور را آشکار کرده است. این ناتوانی موجب ناکارآمدی و غیر قابل استفاده شدن استراتژیهای طراحی شده بر اساس پیش بینیهای قطعی میشود.
حل این مشکل، صرفا با بهبود روشهای پیش بینی و یا استخدام کارشناسان متخصص و کارامدتر امکانپذیر نیست زیرا موارد زیادی وجود دارد که نشان میدهد تغییرات بزرگ و چشمگیر معمولا در عرصههایی به وقوع پیوستهاند که به ذهن هیچ متخصصی خطور نکرده بود؛ یعنی منشا چنین تغییراتی خارج از مرزهای محیط متعارف است.
مرکز سیاست پژوهی و آیندهپژوهی و سیاست پژوهی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نیمه سال 1398 آغاز به کار نمود و در راستای وظایف خود با بهرهگیری از طیف وسیعی از روشها و با استفاده از تجزیه و تحلیل منابع، الگوها و روندهایی با ماهیت ثابت یا متغیر، که از خصیصههای پژوهش در عرصه میراث فرهنگی و گردشگری است و با اتکا به پژوهش گران و متخصصین دانشگاهی به برگزاری نشست های آینده پژوهی در حوزه های سه گانه اقدام نموده و در این راستا طی سال 98 چهار جلسه تخصصی برگزار نموه است.
شرح وظایف معاونت فناوری و کاربردی سازی در ارتباط با مرکز سیاست پژوهی و آیندهپژوهی
- انجام مطالعات آیندهپژوهی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری و هنرهای ملی به منظور بهرهبرداری و استفاده از تدوین برنامههای کشور.
- انجام پژوهش با هدف بررسی الزامات و نیازمندیهای بخش میراث فرهنگی و گردشگری در آینده.
- مشارکت در برنامه ریزی آیندهپژوهانه به منظور نگاشت مسیرهای محتمل مطلوب توسعه میراث فرهنگی و گردشگری خلاق ودانش بنیان در راستای تحقق اهداف تبیین شده بخش میراث فرهنگی و گردشگری و هنرهای ملی در اسناد بالادستی کشور.
- رصد مستمر روندهای مرتبط با عرصه های میراث فرهنگی و گردشگری به صورت علمی.
- پویش، رصد، پایش و تحلیل برجستهترین رویدادهای محتمل تأثیر گذار بر عرصههای میراث فرهنگی و گردشگری.
- آسیب شناسی حوزههای میراث فرهنگی و گردشگری و هنرهاي ملي با تکیه بر مطالعات آیندهپژوهی و رصد رویدادها و تحولات پیشرو.
- تعيين خط مشي كلي فعاليتهاي آيندهپژوهي پژوهشگاه در چارچوب اهداف، وظايف و برنامه راهبردي.
- برقراري همایشها وكارگاههاي تخصصي آيندهپژوهي براي جامعه هدف پژوهشگاه.
